Cuma, Mayıs 18, 2007

Hayat Memat Meselesi Bilgiler

Balda yok yok!
A, B, E ve K vitaminleri içeren balda kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, potasyum, iyot gibi mineraller de vardır. Kabızlığa, uykusuzluğa, sinir gerginliğine, kalp çarpıntılarına karşı bire birdir. Gastrit ve mide ülserinde, sindirim sistemi bozukluklarında, damar sertliğine olumlu etkisi vardır.

Rokayı sofranızdan eksik etmeyin!
P ve K mineralleri içeren roka, mide ve karaciğer dostu olarak biliniyor. Kansızlığı gideren roka, hazmı kolaylaştırıyor, böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor.

Lahana ailesinin her üyesi kanser kalkanı
Lahanagiller ailesinin üyeleri, (brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, beyaz ve karalahana) içerdikleri glukosinolat ve isothiosiyanat maddeleri ile kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucudur.

Bitki çayı nasıl yapılır?
Porselen demliğe önce çay yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine su ekleyin. Ancak taze kaynatılmış ve klorsuz su kullanının. Kaynatılan suyu 1 -2 dakika dinlendirin. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınız zaman, aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte kaynatın.

Selenyum'un fazlası zarar
Maya, tam tahıllı ürünler, yumurta, patates ve deniz ürünleri tüketerek bol miktarda selenyum alabilirsiniz. Vücudu kanserden koruyan selenyum, damarlarda pıhtılaşma riskini düşürür. Ayrıca HDL kolesterolün LDL kolesterole oranını artırarak da kalp sağlığını korur. Yüksek oranda alınırsa ishal, saç dökülmesi, tırnak kırılmasına yol açabilir.

Ayçekirdeği E vitamini deposu
Ayçekirdeği iyi bir E vitamini kaynağıdır. Kolesterolü düşürür, damar sertliğini giderir. Yağ ve proteini en kaliteli türdendir. Beyin gücüyle çalışanların ve çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir. Hormonların dengeli çalışmasını sağlar. Kalp ve sinir hastalıklarını önler.

Âdet ağrılarına E vitamini
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunan E vitamini, kadınların en büyük kâbusu olan regl (âdet) öncesi sancıları da önler. E vitamininin, özellikle mensturasyon öncesi alımı öneriliyor.

Bağışıklık sistemi için çinko şart
Sürekli bir hava değişikliği yaşadığımız şu son günlerde güçlü bir bağışıklık sistemi için çinko minerali çok önemli. Çinko; peynir, yumurta, mısır, Brüksel lahanası ve brokolide bulunmaktadır.

Yemeklere tarçın
Bilim adamları, yemeklere eklenen az miktarda tarçının, kandaki şeker düzeyini belirgin şekilde düşürdüğünü söylüyor. Diabetes Care dergisinde yayımlanan habere göre, çaya atılan bir tarçın kabuğu bile, şeker hastalarının insülin değerlerini düzenlemeye yetiyor.

Kepek ekmeği bağırsakları koruyor
Kepek ekmeği içerdiği yüksek orandaki posa sayesinde bağırsak sağlığını korur. Ayrıca şeker hastalığında, kan şekeri düzeyini regule etmekte etkilidir.

Kalp sağlığınız için kırmızı biber yiyin
Tansiyonu ve kolesterolü düşüren kırmızı bibere acı tadını veren kapraicin adlı madde, güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle kırmızı biber, kalp hastalıkları ve kansere karşı da koruyucudur.

Kolesterolü yükselene nar suyu
Nar suyu, kötü kolesterolün (LDL) neden olduğu damar sertliği ve tıkanıklığı gibi sorunlara karşı etkilidir. Ayrıca ishali kesici etkisi de bulunmaktadır.

Funda yaprağı idrar yollarını temizliyor
Funda yaprağı, idrar söktürücü ve idrar yollarını dezenfekte edici özelliğe sahiptir.

Yüksek tansiyona karşı sarmısak
Bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile kükürt içeren sarmısak tansiyonu ve kan kolesterolünü düşürür.

Mantar vitamin deposu
A, C, D vitaminlerinden zengin, 100 gramında 20-40 kalori bulunan mantar protein açısından da zengindir. Posa oranı da yüksek olan mantar barsakların çalışmasını sağlar. İçerdiği 'Lentinian' adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, beyin kanamaları, damar sertliği, enfeksiyonlara karşı koruyucu, kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılmalıdır.

Brokoli, ülser ve mide kanserini önlüyor
Brokoli, helicobacter pylori virüsüyle savaşıyor. Böylece ülser ve mide kanseri riski önemli ölçüde azalıyor.

Kalsiyum, kolon kanseri riskini azaltıyor
Yapılan çalışmalarda yüksek dozda kalsiyum alımının kolon kanserini önlediği ortaya çıktı.

Aspirin yoksa kirazı deneyin
100 gramında 40 kalori bulunan, C, E vitaminleri ve potasyum bakımından zengin olan kirazın pek çok olumlu etkisi vardır. Kansere karşı koruyucu, kan dolaşımını hızlandırıcı, kolesterol seviyesini dengeleyici ve böbrekleri çalıştırıcı özelliği vardır. Gut hastalığına yakalanma riskini de düşürür. Ağrı kesici özelliği olan kiraz, Aspirin etkisi gösterir. 20 kirazda 12 - 25 miligram arasında antosiyanin bulunmaktadır, bu da bir aspirinden on kat daha etkilidir.

Yeni sağlıklı yaşam sırrı çimen suyu
ABD'de, çimen suyunun popülaritesi her gün biraz daha artıyor. Çimen suyu, büfelerde taze taze sıkılarak 57 gramlık küçük kaplarda servis ediliyor. 2 kilo 250 gram sebzeden alınabilecek vitamin ve minerallere denk olduğu belirtilen bu içeceğin bardağı ise 2.5 dolara (yaklaşık 3.5 YTL) satılıyor. Yüzden fazla vitamin ve enzim içeren çimen suyunun tadı pek de hoş olmadığı için genellikle tek içimlik porsiyonlarla satılıyor; ardından da bir dilim portakal yenmesi öneriliyor.

Demir ve kalsiyum zengini; Bakla
Bakla sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebzedir. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta vardır. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Demir ve kalsiyum mineralleri açısından da zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunuyor.
Bakla idrar yollarını temizler, bağırsak parazitlerini düşürür. Şeker hastalarında ise kan şekerini düşürücü bir etkiye sahiptir.

Sivilceye elma sirkesi
Elma sirkesinin bileşiminde kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, Beta caroten, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin ve doğal aroma maddeleri bulunur. Bedenimizi içten ve dıştan tedavi etme özelliğine sahip, olağanüstü bir ilaçtır. Kabızlık, hemoroid, ergenlik sivilcesi, gaz, şişkinlik, yüksek kolesterol, varis, grip ve nezleye karşı etkilidir. Ayrıca derimizin asidik koruma örtüsünün güçlendirilmesinde önemi büyüktür.

Güzellik için lahana
B, C, E vitamini ve potasyum açısından zengin olan lahana mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyarak, oralardaki yaraların iyileşmesini sağlar. İçeriğindeki kükürt ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiği, idrar söktürdüğü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığı biliniyor. İçerdiği selenyum ile yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyucu özelliği de bulunuyor. Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Kandaki şeker miktarını düşürür, şeker hastalarının sıklıkla yemeleri gereken bir besindir.


Kuşkonmaz, kansızlığı önlüyor
A, B1 ve C vitaminleri açısından zengin olan kuşkonmazın terlemeyi sağlayarak gözeneklerin açılmasını, vücudun fazla suyunun atılmasını, kansızlık ve gribi önleyici, romatizmal hastalıkları giderici, solunum yolu, karaciğer, böbrek ve mesane hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunmakta. Kuşkonmaz ayrıca kalp çarpıntısına iyi gelir. Osteoporozu önlemeye katkıda bulunur. Antistres hormonların oluşmasına ve kanseri önlemeye yardımcı olan kuşkonmaz bağışıklık sistemini güçlendirir. Ama çiğ olarak yenilirse alerji yapabilir, böbrek taşı ve kumu olanlarda rahatsızlık verebilir.

Kansere çilekle "dur" deyin!
C vitamini bakımından zengindir. Sindirimi kolaylaştırır. Yüksek oranda allejik asit içerdiğinden kanseri önler. Önemli miktarda A, B vitamini ile kalsiyum, demir, fosfor gibi mineraller içerir. Çilek, 1 yıla kadar dondurularak saklanabilir. Bunun için çilekleri önce buzlu suda yıkamalı, sonra saplarını çıkarmalısınız. Daha sonra kâğıt havluyla iyice kurulayıp havası alınmış bir kapta dondurucuya yerleştirmelisiniz.

Şeker hastaları salatayı sirkeli yesin
Tip 2 Diabeti veya insülin rezistansı olan insanlarda yüksek karbonhidrat içeren bir öğünden önce 2 yemek kaşığı sirke kullanmaları öneriliyor. Sirkenin asetik asit içerdiği, bu asitin bazı sindirim enzimlerini yavaşlattığı ve karbonhidratın emilimini azalttığı saptanmıştır.

Parlak saçlar için badem ve somon
Sağlıklı beslenme ile parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Saçlarımız keratin denilen bir protein yapısındadır. Somonda, bademde, avakadoda ve keten tohumunda bulunan Omega 3 yağ asitleri saçları sağlığına kavuşturur.

İştahınızı kapatmak için güneşe çıkın
Yapılan araştırmalarda kış aylarında veya soğuk iklimlerde yaşayan insanların daha az güneş ışığından yararlandığı, bu durumun da insanlarda daha çok depresyon ve iştah artışına yol açtığı ortaya çıktı.

Saç dökülmesinin çaresi Biotin
H vitamini olarak da bilinen Biotin, yağ asitlerinin yapılması ve hücre gelişimi için mutlaka gereklidir. Saç telini güçlendiren ve dökülmeyi önleyen Biotin, cilt sağlığı için de son derece faydalıdır. En çok yumurta sarısı, karaciğer, süt, böbrek ve mayada bulunur.

Bitter çikolata diş çürüklerini önlüyor!
Çikolata neredeyse her derde deva... Bilim adamlarına göre, çikolatadaki "catechin" adlı antioksidanlar kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. İnanması zor ama çikolata diş çürüklerini de önleyebiliyor. Yapılan son araştırmalara göre günde 30 gram siyah çikolata yemek, hipertansiyonu da düşürüyor. Sorun yalnızca hangi tür çikolata yiyeceğimizi bilmememiz. Bitter yani acı çikolata doğru tercih...

Kahvenin aşırısı bağımlılık yapar
Yüksek tansiyonunuz, kemik sorunlarınız ya da çarpıntılarınız varsa, kahve içerken bir kez daha düşünün. Yoksa rahatça kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ancak yine de ölçüyü kaçırmayın. Yoksa madde bağımlısı olabilirsiniz.

Mantar yiyerek damarlarınızı koruyabilirsiniz
Japon bilim adamları, yaptıkları son araştırmalarda mantarlarda bulunan kimyasalların, damarlardaki tehlikeli yağ birikimini (aterosklerozis) engellediğini ortaya çıkardı.

Metabolik sendrom riski altındayız
47 ilde 4 bin 264 kişiyle yapılan araştırmada, bel çevresi kalınlığı, tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, trigliserid yüksekliği ve iyi kolesterol (HDL) düşüklüğü faktörlerinin en az 3 tanesinin bir arada olması şeklinde açıklanan Metabolik Sendrom taraması yapıldı. Türkiye'de 20 yaş üstü erişkin nüfusun 1/3'ünün, kalp hastalığı riskini artıran Metabolik Sendrom sorunuyla karşı karşıya olduğu tespit edildi .

Hiç yorum yok: