Çarşamba, Mayıs 16, 2007

Şehzadebaşı Camii'ndeki 400 yıllık Mektup


"Bir Mimar Sinan eseri olan Sehzadebasi Cami'nin 1990'li yillarda devam eden restorasyonunu yapan firma yetkililerinden bir insaat muhendisi, caminin restorasyonu sirasinda yasadiklari bir olayi tv'de soyle anlatmıştı.

“Cami bahcesini cevreleyen havale duvarinda bulunan kapilarin uzerindeki kemerleri olusturan taslarda yer yer curumeler vardi. Restorasyon programinda bu kemerlerin yenilenmesi de yer aliyordu. Biz insaat fakultesinde teorik olarak kemerlerin nasil insaat edildigini ogrenmistik fakat tas kemer insaasi ile ilgili pratigimiz yoktu. Kemerleri nasil restore edecegimiz konusunda ustalarla toplanti yaptik. Sonuc olarak kemeri alttan yalayan bir tahta kalip cakacaktik.Daha sonra kemeri yavas yavas sokup yapim teknikleri ile ilgili notlar alacaktik ve yeniden yaparken bu notlardan faydalanacaktik.

Kalıbı söktük. Sokmeye kemerin kilit tasindan basladik. Tasi yerinde cikardigimizda hayretle iki tasin birlesme noktasinda olan silindirik bir bosluga yerlestirilmis bir cam siseye rastladik.

Sisenin icinde durulmus beyaz bir kagit vardi. Siseyi acip kagida baktik. Osmanlica birseyler yaziyordu. Hemen bir uzman bulup okuttuk.

Bu bir mektup idi ve Mimar Sinan tarafindan yazilmisti. Sunlari soyluyordu.


" Bu kemeri olusturan taslarin omruyaklasik 400 senedir. Bu muddetzarfinda bu taslar curumus olacagindan siz bu kemeri yenilemekisteyeceksiniz. Buyuk bir ihtimalle yapi teknikleri de degisecegindenbukemeri nasil yeniden insaa edeceginizi bilemeyeceksiniz. Iste bumektububen size, bu kemeri nasil insa edeceginizi anlatmak icin yaziyorum."

Koca Sinan mektubunda boyle basladiktan sonra o kemeri insaettikleritaslari Anadolunun neresinden getirttiklerini soylerek izahlarinadevamediyor ve ayrintili bir bicimde kemerin insaasini anlatiyordu. Bu mektup bir insanin, yaptigi isin kalici olmasi icin gosterebilecegi cabanin insan ustu bir ornegidir. Bu mektubun ihtisami, modern cagin insanlarinin bile zorlanacagi tasin omrunu bilmesi,yapi tekniginin degisecegini bilmesi, 400 sene dayanacak kagit ve murekkep kullanmasi gibi yuksek bigi seviyesinden gelmektedir. Suphesiz bu yuksek bilgiler de o koca mimarin erisilmez ozelliklerindendir. Ancak erisilmesi gercekten zor olan bu bilgilerden cok daha muhtesem olan 400 sene sonraya cozum ureten sorumluluk duygusudur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

1) Eger bu dogru ise şimdiye kadar ilim aleminde buyuk yanki bulur ve bircok yayinin yapilmasinasebep olur idi
2)Bulunan vesika şimdi hangi müzede saklaniyor?
3)Restorasyondan sorumlu zat kimdir?

Yukardaki sorularıma bilgi verebilirseniz müteşekkir kalirim.